Itsensä tunteminen & ymmärtäminen & hyväksyminen, Yleinen

Itsensä kehittämisestä opittua

Olen huomannut elämäni aikana kausia jolloin toisiin asioihin panostan enemmän kuin toisiin. Usein huomaan itse jos jokin alue on jäänyt vähemmälle huomiolle jolloin pyrin korjaamaan asian.

Tasapaino löytyy usein kahden asian välimaastosta eli harmaalta alueelta. Itse kehitän usein yhtä asiaa kerrallaan, jos koen olevani huono jossain. Toki yhteen asiaan voi sisältyä useampi pienempi juttu.

Esimerkiksi antaessa suurimman huomion opinnoille ja koulussa tapahtuvalle sosiaaliselle elämälle, perheelle tai muulle ei riitä aina jaksamista.

Antaessa aikaa vapaaehtoistyölle, yöviikonlopputyölle ja kuntosalille opintojen ohessa perheelle ei myöskään silloin jää paljon aikaa.

Kotiäityily yhden lapsen kanssa ei kehitä taas sosiaalista osaamistani tai luovuuttani.

Tietokoneella istuminen tietoa hakien ja kirjoittaen sekään ei palvele ihmisen luontaista liikkumisen, ulkoilun tai sosiaalisen elämän tarvetta.

”Monessa asiassa olen edistynyt

Monessa taantunut

Paljon on vielä tehtävää”

 

Kehittääkö jokin taito ihmissuhteitani, suhtautumista muihin, ymmärrystä, kuntoani, henkistä polkuani, elämäni tarkoitusta, kotiani ja niin edelleen.

Vastaavasti elämäntapa valmentajat saattavat käyttää apunaan työkalua nimeltään ”circle of life”.

Circle of life
Klikkaa kuvaa ja tulosta

Elämänpyörä on ympyrä joka jaetaan niin moneen osaan kuin tarvitsee. Näitä osa alueita voivat olla mm. terveys, fyysinen aktiivisuus, koti & ruoanlaitto, koti & ympäristö, ihmissuhteet, sosiaalinen elämä, leikki & ilo, henkisyys, luovuus, taloudenhoito, työ/ura, koulutus/oppiminen.

Pienellä merkillä voi merkata sen, missä kokee olevansa tässä elämäntilanteessa. Mitä lähempänä ulkoreunaa ympyrä on sitä tyytyväisempää olotilaa se ilmaisee. Lopuksi voit yhdistää pisteet.

Sitä mukaan kun kehität näitä alueita ympyräsi muoto muuttuu. Alla esimerkki, kuva netistä https://shiangyingdotcom.files.wordpress.com/2013/06/circle-of-life.png

 

Kaizen on japania ja tarkoittaa ”hyvää muutosta”. Kaizen on tapa ajatella ja kehittää itseään pieni muutos kerrallaan niissä asioissa joissa muutosta tarvitaan.

Kaizen on hyvä silloin kun se toimii, useimmat ihmiset tarvitsevat kehittyäkseen tai muuttakseen tapansa erilaisen lähestymistavan.

 

Yksi asia kerrallaan..vain sinä voit tehdä muutoksia elämässäsi, ei kukaan muu.

Vain sinä voit tehdä pieniä päätöksiä ja valintoja.

Vain sinulla on avaimet muutokseen sillä, sinä päätät, mikä on sinulle tärkeintä ja olellisinta.

Everything you do is based on the choices you make. It's not your parents, your past relationships, your job, the economy, the weather, an argument or your age that is to blame. You and only you are responsible for every decision and choice you make. Period. - Wayne Dyer