Yleinen

Totuudesta opittua

Tiedättekö kun tulee niitä hetkiä jolloin on on vaikea ottaa kantaa asioihin??

Itselläni tulee tälläinen ajatuskatkos silloin kun en tiedä, muista tai ole kiinnostunut  asiasta tarpeeksi paljon voidaakseni ottaa kantaa. Jos mietin objektiivisesti ja laitan oman näkemykseni syrjään..mikä olisi joka tapauksessa toisten ehdollistettuja ajatuksia (esim. median näkökulma tai jonkun johon luotan).

…silloin kun en ole kiintynyt omaan näkemykseeni olen vapaampi ja avautuneempi ymmärtämään myös erilaisia näkökulmia.

Tälläisten asioiden kanssa täytyy olla varovainen. Jos ihminen ei ole tietoinen ”Ahaa..nyt mulle yritetään syöttä tai uskotella jotain..” niin silloin ihminen uskoo ja ottaa sen  asian osaksi itseään.

Tietoinen ihminen punnitsee mitä hän tarvitsee ja mitä ei.

Silläkään ei ole väliä vaikka yksilö eläisi mielikuvitusmaailmassa, koska aivot eivät tee eroa totuudellisen ja valheellisen välillä.

————————

Esimerkki:

Äitisi sanoo sinulle koko lapsuutesi ajan kuinka paska sä oot, arvoton, mikään mitä teet ei riitä, et ole tarpeeksi hyvä, eikä sinusta tule ikinä mitään. Onko tämä totuus? Ei? Onko se valhe? Ei? Vaan se on tämän äiti ihmisen heijastama asia ulospäin. Jälleen kerran se, mitä toinen ihminen tekee tai sanoo heijastaa hänen omia pelkoja ja tunteita. Mitä tahansa toinen ihminen tekee, tekee sen itsensä takia.

Vastaanottaja ei tietenkään lapsuudessa vielä voi tai osaa tehdä mitään, mutta aikuisena hän voi valita toisin. Jos jollain tapaa pääsee siihen pisteeseen, että käsittää eläneensä toisten ihmisten mielikuvituksen voimalla..ymmärtää myös sen, että voi luoda oman todellisuutensa, sellaisen kuin itse haluaa.

 • Ensin on itse muutettava ajattelua ja sisäistä vuoropuhelua.
 • Sitten elettävä sen mukaan. Ei ole mikään helppo tie tai pysyvä. Tulee erilaisia hetkiä. Elämä on vähän niin kuin aalloilla ratsastamista.
 • Pidettävä kiinni siitä mihin itse haluaa uskoa näiden ”äiti” ihmisten kanssa asioidessa. Mikäli henkilö on hyvin läheinen ja pitkäaikainen tuttu kestää hänellä hetken aikaa sopeutua uusiin käytöstapoihin..joita voivat olla…

EI sanominen. ”En pääse, minulla on muuta.”

Eikä tarvitse selitellä minne menet ja mitä teet. Sinä saat valita, mitä omalla ajallasi teet ja mikä on sinulle tärkeintä.

Se ettet pyydä anteeksi koko ajan sanomisiasi ja tekemisiäsi..koska toinen voi tahallisesti tai tahottomasti ymmärtää väärin. Erityisesti sosiaalisessa mediassa jos ei koristele asiaa hymiöin ja sydämmin se ei ole neutraali vaan tulkitaan heti negatiiviseksi. Muista!!! Tulkitsija tulkitsee aina omasta tilanteesta käsin, aina.

Tunnet oman arvosi. Kun joku sanoo, että ”olet paska, arvoton, mikään mitä teet ei riitä, et ole tarpeeksi hyvä, eikä sinusta tule ikinä mitään.”…osaat vastata..

”Sä saat valita tapasi ajatella ja valitset tuon tavan. Minä ajattelen itsestäni toisin.”

Lopeta siihen. Ei tarvitse taaskaan todistella mitään. Toinen ihminen saattaa ärsyyntyä ja haluaa ehkä riidellä tai todistella itsensä oikeaksi. Voit sanoa, että hän on oikeassa omassa näkökulmassaan tai jotakin vastaavaa. Joskus jännä kyllä..ihmiset inhoavat kun sanot heille, että he ovat oikeassa. ”Jos ajattelet noi olet oikeassa”. :-///

Tiedät ettet voi muuttaa toista joten harjoitat ymmärrystä ja hyväksyntää. Hyväksyt toisen sellaisena kuin hän on. Esimerkiksi. Hänellä on paljon epäluotettavia piirteitä, hän myöhästelee, pettää, valehtelee. Hyväksyt sen. Tämä läheiseni toimii tällä tavoin ja piste. Hyväksy, hyväksy, hyväksy. Et ehkä hyväksy tekoja, mutta se, että hän toimii näin hyväksyt sen. Et yritä muuttaa tai kaunistella tai suurentaa asiaa mielessä vaan hyväksyt ja päästät irti.

 

change1

Hyväksyt erilaisia näkemyksiä. Et pidä enää ”omaa” näkökulmaa ainoana oikeana. Huomaat ehkä ettei tarvitse ottaa kantaa tai voi osallistua keskusteluun tuomalla muita näkökulmia esiin..jos on energiaa sellaiseen keskusteluun. Itse pyrin nyk. tuomaan  sellaisen näkökulman tähän maailmaan, että olemme muuttuvia kaikki ja meissä on erilaisia puolia. Meidän ei tarvitse kantaa mukanamme menneisyyden tai edes eilisen taakkaa vaan voimme valita tänään toisin. Hetkessä voimme muuttua. Esim. Tehdä jotakin toisin kuin ennen. Lopettaa menneen vatvomisen, syyllistämisen, antaa anteeksi ja päästää irti ( vaikka vielä ei tuntuisi siltä..silti helpottaa ja olo kevenee).

empathy6vs9
Näkökulmia

Nyt syntyi tälläinen teksti, voi tuntua kenties sekavalta, mutta itse koen, että jo noilla vinkeillä pääsee eteenpäin. Yritän vähän näyttää suuntaa, mutta en antaa kaikkia vastauksia. Loppujen lopuksi vastaukset ovat meillä itsellämme. Me itse päätämme haluammeko kuulla sisäistä ääntämme vai emmekö.

Ihan uteliaisuudesta..

Syy miksi edes kirjoitan blogejani tai olen olemassa on se, että haluan maailman olevan sellainen paikka jossa jokainen saa olla oma itsensä. Uskon, että meillä kaikilla olisi parempi olo. Uskon ihmisen hyvyyteen ja siihen, että haluamme toisillemme hyvää, mutta meillä on huonoja hetkiä, jotta ei olisi turhan tylsää. Voimme oppia toisiltamme ja hyväksyä pienen aaltoilun. Eikö ole hyvä juttu ettemme ole kaikki yhtä aikaa pahalla tuulella vaan osa meistä on hyvällä tuulella tsemppaamassa?

Kun joku argumentoi sinulle, että olet muuttunut. Kerro hänelle ettet ole muuttunut vaan, että olet tullut omaksi itseksesi. Uskalla olla sinä!

enolemuuttunut0aolentullut0aomaksi0aitsekseni-default

Tässä muutama linkki samankaltaisten ajatusten pariin, joita juuri itse jaoin

Ilman minua olisin onnellinen

Erimielisyyksien kupla

Syyllisyys ja anteeksianto

 

Jos et tiedä, mitä tarkoittaa ajattelun muuttaminen tai sisäisen vuoropuhelun muuttaminen niin tässä muutama linkki ja kirjasuositus.Mulla ois niin paljon sanottavaa…onneksi on muitakin, jotka ovat samoista aiheista kirjoittaneet. Älä jää neuvottomaksi googlaa tai käy kirjaston itsehoito-osastolla.

Vinkkejä ajattelutavan muuttamiseen

Mikä on mahdotonta?

Askelia tyytyväiseen elämään Leo Stranius

Positiivinen ajattelu kunniaan (ei herkkiksille)

25 keinoa joilla saa lisää positiivisuutta elämään

Positiivinen ajattelu on työkalu

Positiivinen ajattelu vie pidemmälle

Masennuksesta irti ilman lääkkeitä <- Itseäni auttoivat listatut asiat. Jokaisaen omalla vastuulla on mitä tekee tiedolla jota löytää netistä.

2 vastausta artikkeliin “Totuudesta opittua”

 1. Negatiivisten ihmisten kanssa ei kannata viettää aikaa :-)

  Toinen juttu, joka tuli mieleen tekstistäsi: aivot eivät taida myöskään erotella mennyttä ja tulevaa kovin hyvin. Jos ajattelee menneisyyttä negatiivisesti – kuinka olin aiemmin sitä ja tätä huonoa, niin sillä on samansuuntainen (vaikkei sama) vaikutus kuin sillä että ajattelisi olevansa nyt edelleen niin ’huono’. Mennyt aikamuoto ”olin” ei muuta ajatuksen ’jumittavuutta’ ja negatiivista vaikutusta kokonaan.

  Tykkää

  1. Hei Josu! Kiitos siitä kun luit tekstin, tuet mua ja kommentoit <3

   Olen huomannut kun itse on muuttunut toisenlaiseksi ihmiseksi niin on hyvin vaikeaa puhua siitä millainen on ollut koska ne tavat miten on ajatellut ovat kuin täysin eri ihmisen elämästä. Rehellisyyden nimessä en edes muista omalla kohdallani sitä olotilaa; epäonnistunutta, surkeaa fiilistä. Se ei silti tarkoita ettei sitä olisi ollut. Tavallaan sitä ei ole tässä hetkessä jos en keskity koko ajan sen muistelemiseen. Mitä mieltä olet?
   Välillä kun puhun menneisyydestäni jonkun pyynnöstä… vaikka se ei kosketa minua enää saatan ajatella miten olen voinut sietää tuollaista kohtelua ja miksi en arvostanut itseäni tarpeeksi pitääkseni puoliani. Nykyisin samaisessa tilanteessa…en olisi kovin kauan. Kertoisin kyllä miltä tuntuu ja millaista kohtelua en ota vastaan.

   Uskon, että positiivinen ajattelu on vaikuttanut omaan asenteeseeni niin paljon, että se on osaltaan vaikuttanut myös siihen tapaan miten muut ihmiset näkevät ja kohtelevat minua. Huonojakin hetkiä toki on…jolloin jälleen jokaisella on oikeus tunteisiinsa ja omaan mielipiteeseensä.

   Olet oikeassa, siksi aivoja voi myös huijata niin, että olet saanut jotakin, mitä sinulla ei vielä ole jolloin saat sen paljon helpommin. Tämän opin Kirsi Salon Aarrekartta kurssilla
   (vetovoimanlaki). Vaihtoehtoisesti visualisointi, että olet tehnyt jotakin, mitä et ehkä oikeasti vielä uskalla tehdä. Helpommaksi muuttuu tekeminen jos miettii…
   ”Olipas jännä hypätä benjihyppy! Kauhea jännitys oli siinä, mutta oli hujauksessa ohi.”

   Tiedäthän kun ollaan ajattomassa ikuisuudessa niin kuin koko ajan on tämä hetki, NYT hetki jolloin voi tehdä, mitä vain jos valitsee sen. Ihmisen tiedot ja taidot eivät ehkä vielä riitä tai käsitä sitä, sillä kaikki tapahtuu juuri oikeassa oppimisjärjestyksessä. Niin kauan kun ihminen rajoittaa itseään (on tietämätön mahdollisuuksistaan) niin kauan hän valitsee samankaltaisia pikku juttuja ja elelee sellaista keskiverto elämää.

   Aivot eivät siis tosiaan tiedä onko jokin mennyttä, tulevaa, muisto vai mielikuvaa. Me ”muistamme” vähän muokaten asioita, siksi on tärkeää olla tietoinen tästä ja valikoida paremmin, mitä haluaa muistaa. Ei ehkä ole niin tärkeää ”totuus” vaan tunnelma. Löysin tällaisen esimerkin aihetta hipoen.. http://www.hs.fi/tiede/a1434940023012

   Toivottavasti sait tästä viestistä tolkkua. Kysy vain, saan minäkin mietittävää. Uudet näkökulmat ovat aina tervetulleita.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.